A firenze!

jag skrev ihop ett gäng Florens-tips till en läsare häromveckan, och tänkte att fler kanske vill spara på sig mina favorittips. jag har ju bara listat lite guldkorn under åren så här kommer min Florensguide i miniformat:

att se
för den kulturintresserade så bjuder Florens på många monument och museum. du som modeintresserad får inte missa Gucci eller Ferragamo museum, där det även brukar finnas pop-up utställningar. utöver detta skulle jag säga att guldbron Ponte Vecchio, konsthallen Uffizierna, Palazzo Pitti, kyrkan Santa Croce och utkiksplatsen Piazzale Michelangelo är värda ett besök. den sistnämnda bör du med fördel besöka sent på kvällen när Duomon och resten av stan är upplyst.
observera att mycket är på italienska. vi var bland annat och skulle lyssna på TEDtalks och insåg inte förrän på plats att alla talare pratade italienska, haha. vi hängde inte precis med så att säga.

IMG_9408-2
IMG_0509-2

14
att göra
hyr en segway och kör runt i stan, gå på en matlagningskurs, se en utomhusbio, gå på fotbollsmatch och se Fiorentina, hyr en bil eller vespa och kör till en närliggande vingård, gå till ett poolområde om solen steker, se på helt galna calcio fiorentino i juni (typ forntidens fotboll), ta en båttur i kanalen, boka Bike & Bites och cykla runt i grupp för att provsmaka delikatesser, strosa runt i stan eller se till och tajma när det är Vogue Fashion Night Out, modemässan Pitti Immagine, Luisa Via Roma’s modeevent Firenze4Ever eller en konsert i stan.

att pausa på
en obligatorisk gelato kan du köpa året om, be alltid om att få provsmaka flera sorter innan du köper din strut eller bägare. vill du ta en finfika så rekommenderar jag Gucci café, Roberto Cavalli café, la Rinascentes takterass, en varm choklad från Lindtbutiken eller att köpa med dig en box från Ladurée. är du en crêpeslover som jag själv så måste du ta dig till Amalo Gelato & Passione för en nutellacrêpe med lite skivad banan och kokos. MAMS!


IMG_4009

IMG_4201
att äta
min favoritrestaurang är Il Santo Bevitore, menyn ändras som på många andra ställe efter säsong men här har jag ätit mina absolut bästa middagar i Florens oavsett årstid. ni får inte missa en brunch på The Diner, ett gäng tapas i sällskap av goda drinkar på Salamanca, en traditionsenlig pizza på Gusto pizza, en middag med utsikt på Se•sto on Arno, en Dönerkebab i tunneln vid piazza di san pier maggiore eller sushi du plockar från bandet på Kome. tänk på att det sällan ingår tillbehör till maten på många ställen, och att de uteserveringarna kring alla torg är mer fina och trevliga än vad maten är god eller prisvärd.

att shoppa
det kryllar av shoppingmöjligheter i Florens, här bör man egentligen fynda italienska märken som är desto dyrare i Sverige. jag däremot älskar deras många olika concept stores som samlar ihop det bästa av många världar. favoriterna är Luisa Via Roma, Penelope, Espejto och Loft som alla har väldigt chic plagg från mid till high-end. förutom dessa så älskar jag Elisabetta Franchi till dam och Quintessence till herr. Här hittar ni en shopping guide som jag gjort tidigare.

P1150536
IMG_8988
la-piramide-del-blanco

att spendera kvällen på
de barer och klubbar jag gillar mest är Colle Bereto, YAB, Space, Moyo, Doris eller sommarställena Fló och Blanco Beach Bar. i regel är det mycket RnB vilket jag och mina vänner gillar, och jag skulle vilja påstå att danscrowden oftast är grym!

när är Florens som bäst då? jag skulle säga under våren och inpå sommaren (maj–juli) eller sensommaren (september–början på oktober). under augusti går staden typ i ide och det är nästan för varmt. jag skulle vilja kalla Florens för en vindstilla bastu när där är som varmast, och som ett rätt trevligt vattenfall när regnperioderna kommer sådär när man minst anar det. tänk på att det oftast är både billigare och smidigare att flyga till Pisa eller Bologna och ta tåget in till Florens. efter x antal flygturer hem så lärde man sig ett och annat, haha.

This entry was posted in /Florence, /Travel guides. Bookmark the permalink.

Kommentarer till detta inlägg

  1. Emina says:

    Oj vad längr jag drömt om Florens – när bokar vi en tjejtur dit? Sensommaren kanske? Jag vill dit med just dig ❤

  2. Sandra says:

    Men gud TACK!!! Ska dit med mina systrar tors-sön i slutet av maj :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Why ask?