To a tobacco free world

i samarbete med euroClinix

jag som sällan framför särskilt starka åsikter här i bloggen tänker idag slå ett slag mot rökning. men även hylla det faktum att vi blir mer och mer medvetna om riskerna och att siffran som väljer att sluta röka faktiskt stiger.

men trots detta så röker var tredje europé. och rökning kvarstår som den tredje största enskilda orsaken till dödsfall och sjukdomar som går att förebygga. jag förstår att det handlar om så mycket mer än dålig karaktär; för precis som jag är beroende av choklad, avokadoknäckebröd och iskallt vatten så är många rökare idag beroende av sina cigaretter.

jag klandrar ingen heller. jag vet att det är svårt att sluta, det jag desto mindre förstår är varför många envisas om att dra så många andra med sig ner i skiten. räcker det inte med att ni försämrar er egen hälsa? för det är inte att förglömma att passiv rökning ligger bakom över en halv miljon dödsfall om året. och du som rökare gör ett aktivt val varje gång du tar ett bloss.

jag tycker faktiskt att du som läser här och som röker, tänker en gång innan du tar din nästa cigg. jag vill inte uppmana dig att sluta röka, det är ett beslut du får ta själv, men att få dig till att fundera över Varför du röker. så lovar jag att tänka efter nästa gång jag tar en bit choklad.

euroClinix driver just nu en kampanj mot rökning Här som lyfter fakta och statistik som är värt att reflektera över. bland annat har de gjort denna interaktiva världskarta som porträtterar hur rökning påverkar världen.

Världskarta – så påverkar rökning världen

(då hör det även till historien att vi har gjort enorma framsteg på senare år. kan ni tänka er hur denna karta såg ut för 15 år sedan?)

This entry was posted in /Columnist. Bookmark the permalink.

Kommentarer till detta inlägg

 1. Cornelia says:

  Tycker det är bra att du lyfter det! Jag läser till sjuksköterska och har bara hunnit till andra terminen men wow vad mycket skit vi fått se på olika lungor pga rökning. Det skadar verkligen otroligt mycket mer än vad de flesta tror. Hoppas den här sjunkande tendensen fortsätter!

 2. Sofia says:

  Var själv storrökare när jag var yngre men har nu slutat helt och hållet. Kan fortfarande känna suget, trots att det är två år sen, men tänker alltid då på min och andras hälsa (som du så bra har lyft fram) och då försvinner suget! :)

  Är ju inte bara ekonomin som blivit bättre, har dessutom fått grymt bättre kondis! Och så luktar jag mycket godare också. ;D

  • Jennifer green says:

   ah så duktigt! jag blir så stolt, en av mina bästa vänner slutade för någon månad sen. och precis som du säger, finns så många positiva effekter med det ju! :)

 3. Elin says:

  Bra skrivet!

 4. Sofi says:

  Vilket bra inlägg! Kul att du jämförde en rökares beroende med ditt chokladsug! Jag brukar tänka exakt lika dant om jag läser/skriver en text om att sluta röka. Byter ut cigarett mot choklad/godis, då är det ganska lätt att sätta sig in i en rökares beroende.

  Sofi Xsmoke

 5. Hanna says:

  Håller helt med dig! Jag har aldrig själv rökt så är svårt att sätta mig in i andras situationer man jag har verkligen jätte svårt att se varför man vill röka, förstår inte vad det finns för positivt med det, det kanske är avkopplande men det för att man bygger upp en stress med att man MÅSTE röka. Har tyvärr en som har börjat röka i min omgivning i väldigt ung ålder och det svider att se.

  • Jennifer green says:

   ja men exakt, värst av allt är när jag hör de som börjar röka för att “det är coolt” eller för “att passa in”.
   fick panik på stranden idag när hon bredvid rökte som en skorsten och det blåste åt mitt håll haha, så pallar man inte klaga men jag fejkhostade tills hon fattade piken! ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Why ask?